KKN Tematik Bela Negara Edukasi Pengolahan Gummy Candy sebagai Optimalisasi Tanaman Obat Tradisional di Desa Jati
DOI:
https://doi.org/10.61132/ardhi.v2i4.643Keywords:
Ginger, Gummy Candy, GelatinAbstract
The Community Service Program, which is being carried out by KKN students from the National Development University "Veteran" East Java, aims to provide knowledge and practical skills to the community, particularly PKK mothers RW 03 Babatan Jati Village, Sidoarjo, in processing traditional medicinal plants, ginger, into high-value products, namely gummy candy. This session included a firsthand demonstration of the gummy candy-making process, with ginger extract as the key ingredient. The outcomes of this exercise demonstrated that the participants were quite enthusiastic, as seen by their active engagement in discussions and activities. The finished product was gummy candy with a unique ginger scent and a chewy texture, which is expected to generate new economic prospects in the local community. This initiative is also designed to increase community welfare and develop relationships between students and the local population.
Downloads
References
Abdi, M. A., Murdiono, W. E., & Sitompul, S. M. (2015). Kajian Etnobotani Tumbuhan Obat Pembuat Jamu di Kecamatan Wringin Kabupaten Bondowoso. Jurnal Produksi Tanaman, Vol.10 (10), 1-7.
Basuki, E.K., Mulyani, T., & Hidayat, L. (2014). Pembuatan permen jelly nanas dengan penambahan karagenan dan gelatin. Jurnal Rekapangan, 8(1), 39-49.
Duconseille, A., Astruc, T., Quintana, N., Meersman, F., & Sante-Lhoutellier, V.E. (2015). Gelatin structure and composition linked to hard capsule dissolution: A review. Journal Food Hydrocolloids, 43, 360-376.
Dwi, A. (2017). PENGARUH KONSENTRASI GELATIN TERHADAP SIFAT KIMIA DAN SIFAT SENSORI PERMEN JELLY JAMUR TIRAM PUTIH (Pleurotus ostreatus). 14(1), 55–64.
Hamsidar, et al. (2020). “Pengembangan Tanaman Jahe Menjadi Produk Olahan Pangan Sehat sebagai Alternatif Pencegahan Covid-19 di Desa ilotunggula Gorontalo Utara”. Skripsi, Universitas Negeri Gorontalo.
Hasyim, H., dan Abdul, R. Permen Jelly Dari Sari Buah Srikaya Pada Variasi Konsentrasi Agar- Agar. 2015; 3(4): 463–74.
Hidayat, I., & Supartoko, B. (2017). Agribisnis Tanaman Obat Dan Penerapan Good Agricultural Practice Di Pt . Sido Muncul. Seminar Nasional 2017 Fakultas Pertanian UMJ Pertanian Dan Tanaman Herbal Berkelanjutan Di Indonesia, 22–29.
Hidayat, N. (2019). Model Kuliah Kerja Nyata (KKN) Integratif Interkonektif Berbasis pada Pengembangan Masyarakat yang Produktif Inovatif dan Kreatif. Panangkaran: Jurnal Penelitian Agama Dan Masyarakat, 2(2), 219. https://doi.org/10.14421/panangkaran.2018.0202-03
Hidayati, E. (2013). Efektivitas KKN Tematik Posdaya Berbasis Masjid Bagi Pemberdayaan Masyarakat. Ar-Risalah, 12(2), 12–23. http://ejournal.iaiibrahimy.ac.id/index.php/arrisalah/article/download/1102/765
Koswara, S., A. Diniari, dan Sumarto. 2012. Panduan Proses produksi minuman jahe merah instan. Lembaga Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat Institut Pertanian Bogor. Bogor
Noor, I. H. (2010). Penelitian dan Pengabdian Masyarakat pada Perguruan Tinggi. Jurnal Pendidikan Dan Kebudayaan, 16(3), 285–297. https://doi.org/10.24832/jpnk.v16i3.462
Nurlita, Diah & Nuri Handayani dan Lulu Setiyadi. 2018. Pembuatan Serbuk Jahe sebagai Minuman bagi Warga Kelurahan Kahuripan Kecamatan Tawang Kota Tasikmalaya. Journal Of Character Education Society, 1(1), 67-73.
Perdana, A., Holilulloh, & Nurmalisa, Y. (2008). Pengaruh pelaksanaan kuliah kerja nyata (KKN) terhadap keterampilan sosial mahasiswa Program Studi PPKN Universitas Lampung tahun 2013. PENGARUH PENGGUNAAN PASTA LABU KUNING (Cucurbita Moschata) UNTUK SUBSTITUSI TEPUNG TERIGU DENGAN PENAMBAHAN TEPUNG ANGKAK DALAM PEMBUATAN MIE KERING, 8(1), 165–175. https://core.ac.uk/download/pdf/196255896.pdf
Puteri, A. O., Fakhriyah, F., Wasilah, S., Skripsiana, N. S., & Noor, M. S. (2021). Pelatihan Pengolahan Produk Jahe Sebagai Upaya Pemberdayaan Masyarakat Di Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Pengabdian ILUNG (Inovasi Lahan Basah Unggul), 1(1), 59. https://doi.org/10.20527/ilung.v1i1.3471
Riduwan, A. (2016). Pelaksanaan Kegiatan Pengabdian Kepada Masyarakat Oleh Perguruan Tinggi. EKUITAS (Jurnal Ekonomi Dan Keuangan), 3(2), 95. https://doi.org/10.24034/j25485024.y1999.v3.i2.1886
Syardiansah, S. (2019). Peranan Kuliah Kerja Nyata Sebagai Bagian Dari Pengembangan Kompetensi Mahasiswa. JIM UPB (Jurnal Ilmiah Manajemen Universitas Putera Batam), 7(1), 57–68. https://doi.org/10.33884/jimupb.v7i1.915
Utami, F., & Prasetyo, I. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Program Pengabdian Masyarakat dalam Meningkatkan Kemampuan Pemasaran Produk. Journal of Millennial Community, 2(1), 20. https://doi.org/10.24114/jmic.v2i1.16866.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 ARDHI : Jurnal Pengabdian Dalam Negri

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.